Hoe vermijd je CO2 door je smartphone een tweede leven te geven ?

  • Date : 10 maart 2023

Wist u dat het simpelweg om de twee jaar vervangen van uw telefoon bijdraagt aan de productie van tonnen CO2 per jaar ? Voor de vervaardiging van een smartphone zijn immers veel natuurlijke hulpbronnen nodig, zoals zeldzame metalen en mineralen, en energie voor productie en vervoer. Bovendien kan de verwijdering van e-afval ook zeer vervuilend zijn, vanwege de giftige stoffen in de elektronische componenten.

Daarom is het geven van een tweede leven aan uw smartphone een eenvoudige en effectieve manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Door de levensduur van onze telefoon te verlengen, vermijden we de productie van nieuwe toestellen, waardoor we het milieu minder belasten.

Uw smartphone doorverkopen

Er zijn verschillende manieren om uw smartphone een tweede leven te geven. Ten eerste is het mogelijk om het door te verkopen of aan een derde partij te geven. Door uw telefoon te verkopen, kunt u ook een deel van de waarde ervan terugwinnen, die u kunt gebruiken om een nieuwe refurbished telefoon te kopen, of om te investeren in andere milieuvriendelijke producten.

Dat is het geval met ObyO, een applicatie die zorgt voor het terugkopen van je oude smartphone. Na aankoop wordt uw telefoon in Waals-Brabant gereviseerd en vervolgens doorverkocht binnen de Europese Unie. Dit zal de CO2-uitstoot opnieuw verminderen. De apparaten die te oud zijn, zullen worden gegeven aan mensen in nood om de digitale kloof te bestrijden.

Recycling van e-afval

Tot slot is het ook mogelijk om uw telefoon op een verantwoorde manier te recyclen, door hem in te leveren bij een specifiek inzamelpunt voor elektronisch afval. Op die manier worden de elektronische componenten op milieuvriendelijke wijze gerecycleerd.

Kortom, uw smartphone een tweede leven geven is een eenvoudige en doeltreffende manier om onze impact op het milieu te verminderen. Door uw telefoon te verkopen, te doneren of te recyclen kunt u helpen de klimaatverandering te bestrijden en tegelijkertijd geld besparen !