Waarom uw smartphone verkopen ?

  • Date : 28 maart 2023

Maak van de gelegenheid gebruik om geld te verdienen door uw smartphone te verkopen in plaats van hem in een lade te laten liggen. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer het apparaat zijn waarde verliest. Beetje bij beetje = valeur de revente élevée en théorie MAIS forte compétition et consomme beaucoup de temps. Doorverkoop aan een professionele terugnamesite = tijdwinst, betalingszekerheid en deelname aan de circulaire economie MAAR lagere doorverkoopwaarde.

Neem twee seconden de tijd om deze vraag te beantwoorden: hoeveel ongebruikte smartphones heeft u nog thuis liggen ? Volgens recente statistieken heeft het gemiddelde huishouden 4 tot 5 ongebruikte smartphones ergens in huis. Volgens Recupel gaat het om meer dan 2,3 miljoen mobiele telefoons.

Waarom bewaren we ongebruikte apparatuur ? Er zijn verschillende uitstekende redenen om ze te bewaren: we zijn van plan ze aan een familielid te geven, misschien als back-up smartphone voor het geval dat die van hen een probleem heeft, uit nostalgie (in tegenstelling tot een tv of een wasmachine zijn ze door hun formaat gemakkelijk te bewaren), uit bezorgdheid over wat er gebeurt met de persoonlijke gegevens in het geheugen, of zelfs om er een slimme gadget voor thuis van te maken (bv. aangesloten camera, bewaking van huisinstellingen). Al deze redenen zijn legitiem. Maar het is ook mogelijk om oude smartphones vanuit een andere hoek te bekijken.

Recycle uw oude apparaten !

Inderdaad, recente smartphones zijn een concentraat van technologie en zijn ongelooflijk krachtig. Men is geneigd aan te nemen dat de nieuwste modellen al na enkele maanden verouderd zijn. Maar meestal is dat niet het geval en is het heel goed mogelijk dat uw smartphones die in de la liggen te slapen nog waardevol zijn. En dat is geld dat de kosten van uw volgende smartphone kan drukken !

Maar laten we eerlijk zijn: hoe je het ook bekijkt, je haalt niet genoeg uit de doorverkoop van je oude smartphone om de volgende te kopen, vooral als je overweegt de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy te kopen. Maar als het slim wordt doorverkocht, zal het geld dat met een oud apparaat wordt verdiend de rekening verlagen !

Het is belangrijk op te merken dat de doorverkoopwaarde van een apparaat afhangt van het model, de leeftijd en het esthetische uiterlijk. De kans is groot dat hoe langer u wacht met het doorverkopen van uw smartphone, hoe lager de doorverkoopwaarde zal zijn. Dus als u erover denkt om hem te verkopen, wacht dan niet langer !

Doorverkoop beetje bij beetje

Het kanaal met de hoogste doorverkoopwaarde is het beetje bij beetje via bv. het 2ieme hoofdplatform. Dat gezegd hebbende, het proces is tijdrovend. Je moet je voorbereiden op het maken van een advertentie, de inhoud schrijven, foto’s toevoegen, de ontvangen aanbiedingen filteren, vragen beantwoorden, onderhandelen over de prijs, de ontmoeting met de koper regelen (niet altijd zonder risico) of zorgen voor de verpakking en verzending.

Ebay is een nabije tweedehands optie met de mogelijkheid uw toestel aan te bieden tegen een vaste prijs of op een veiling. Vergeet echter niet rekening te houden met de commissies en vergoedingen die het platform inhoudt voor het gebruik van zijn diensten.

Het positieve aspect van dit verkoopkanaal is dat uw advertentie door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. Het nadeel is dat de concurrentie op dit soort platformen erg groot is en dat uw advertentie snel zal worden overstemd. Vergeet ook niet dat een van de nadelen de tijd is die u besteedt aan het maken van uw advertentie en het beheren van uw verkoop.

Doorverkopen aan een professionele inruilsite

Er zijn professionele inruilsites waar u uw smartphone kunt verkopen. Deze sites zijn waarschijnlijk de snelste en veiligste manier om waarde toe te voegen aan uw apparatuur. De aangeboden terugkoopprijs zal echter lager zijn dan beetje bij beetje. Laten we proberen te begrijpen waarom.

Wat doet het bedrijf dat je telefoon koopt eigenlijk ? Allereerst zal het door deskundige handen gaan om het te analyseren, om te bepalen of het 100% functioneel is, om te controleren of de batterij nog in goede staat is, of om de esthetische staat ervan te bepalen. Het idee is natuurlijk om het apparaat later weer op de tweedehandsmarkt te kunnen brengen, waarvoor misschien een of meer reparaties nodig zijn. Dan komt de tijd die nodig is om de smartphone door te verkopen en de bijbehorende logistiek te beheren. Het hele proces kan worden gezien als een kant-en-klare en probleemloze dienst: u vertrouwt de doorverkoop van uw telefoon toe aan een professional die alle noodzakelijke stappen voor de doorverkoop voor zijn rekening neemt. Deze houdt dus rekening met de vergoeding van haar dienst bij het doen van een terugkoopbod, hetgeen verklaart waarom deze lager is dan bij een onderhandse overeenkomst.

In tegenstelling tot OTC zijn deze bedrijven geïnteresseerd in alle soorten smartphones, zowel die in goede staat als die met een of meer gebreken (bv. gebroken scherm). De eerste stap om uw smartphone op de inruilsite te verkopen is meestal het beantwoorden van een korte en eenvoudige vragenlijst over de staat van uw toestel. Op basis van uw antwoorden zal een eerste schatting van de waarde van de smartphone worden bepaald. U hebt dan de keuze om de doorverkoop van uw smartphone al dan niet aan het bedrijf toe te vertrouwen. In het positieve geval wordt u gevraagd de smartphone naar het bedrijf te sturen via een prepaid pakket dat het bedrijf u zal toesturen. Na ontvangst door het bedrijf wordt het apparaat geanalyseerd om het oorspronkelijke aanbod te bevestigen. Als de analyses functionele en/of esthetische gebreken aan het licht brengen die niet in de antwoorden op de vragenlijst werden vermeld, zal de onderneming u uiteraard een lager aanbod doen dan het aanvankelijk meegedeelde. Je bent dan altijd vrij om het al dan niet te accepteren. In het laatste geval moet u uw smartphone terugkrijgen, meestal op uw kosten. Als u van plan bent uw apparaat door te verkopen, is het dus in uw belang de vragenlijst zo eerlijk mogelijk te beantwoorden om verrassingen na analyse te voorkomen.

Vergeet niet dat het altijd mogelijk is uw smartphone terug te verkopen aan uw telefoonmaatschappij door naar een van haar verkooppunten te gaan. In tegenstelling tot een inruilvestiging, die de kernactiviteit van de exploitant is, is de inruil van apparatuur niet de kernactiviteit van de exploitant. Het idee voor dit laatste is meer om de verkoop van een nieuw product (bijvoorbeeld een abonnement) te vergemakkelijken door je smartphone over te nemen dan om de exploitant echt een nieuwe bron van inkomsten te bezorgen. De prijs en de service zullen dus veel minder aantrekkelijk zijn.

Merk op dat alle in dit artikel genoemde onderwerpen ook van toepassing zijn op tablets !